REFERAT FRA
N/F PRØVESTENENS
GENERALFORSAMLING
FOR ÅRET 2024
30. MARTS 2025 KL. 11.00-14.00
CHRISTIANSHAVNS BEBOERHUS
DRONNINGENSGADE 34
1420 KØBENHAVN K.
Stemmeberettede fremmødte: 37
1) Valg af dirigent.
Bestyrelsen foreslog Poul Storm. Poul blev valgt.
Poul kunne konstatere at der var rettidigt indkaldt til GF.
2) Valg af referent.
Bestyrelsen foreslog Michael S (5NB), der blev valgt som referent.
3) Valg af 3 stemmetællere.
Anne (2NB) + Michael (3NB) + Tobias (23N).
4) Bestyrelsens beretning v/ vores næstformand Bjørn.
Beretningen blev ikke læst op, den var delt rundt og rundsendt. Det faste minuts stilhed udsattes til standerhejsningen.
Kommentarer til bestyrelsens beretning:
Lis (27N) roste bestyrelsen. Derefter var der bifald til bestyrelsen. Ikke mindst til Malou og Kasper for deres store arbejde.
Lise (108N): ”Holder I bestyrelsesmøder - og hvor er referaterne?”
Bjørn: ”Det er kun i sæsonen. Som regel bliver der skrevet referat, men det kan også være møder, der handler om tvists mellem medlemmerne, og så lægges det ikke ud i et offentligt referat. Referaterne ligger ude på hjemmesiden. Bestyrelsen mødes den først mandag i måneden, efter vores kontortid kl. 17-18, hvor medlemmerne kan træffe bestyrelsen.
Beretningen blev godkendt med bifald.
5) Årsregnskab v/ Kasper med evt. revisorberetning.
”Vi har skiftet administration. Jeg har været på haveforbundets kasserer-kursus, og har taget kontakt til underviseren, Charlotte Kjær, for at høre om hun ville påtage sig at stå for vores administration, eftersom det ikke længere varetages af kolonihaveforbundet. Det har hun sagt ja til. Det er grunden til at der endnu ikke er sendt giroindbetalingskort ud.”
Kommentarer til årsregnskabet:
Charlotte (65NB): ”Da jeg for flere år siden kom ind i haveforeningen, blev lejen sat op, men hvorfor sker det nu igen?”
Kasper: ”Priserne er steget siden da generelt, så det er nødvendigt med en hævning af havelejen. Det skyldes de generelle prisstigninger.”
Bjørn: ”Haverne bruges simpelthen mere, og det betyder en forøgelse af udgifterne. Havelejen dækker driften, men ikke til vedligeholdelse af bygningerne. Selv små forbedringer koster. Det er meget beskedne beløb, der er på tale.
Kasper: ”Vi er stadigvæk landets 3. billigste haveforening. I økohavene, hvor haverne er mindre end vores, koster det 6. 000 kr. om året. Det er ikke nok bare at få det i nul, vi er nødt til at have en bufferzone, så vi også fremadrettet har noget at tage af.”
Hans (19N): ”Normalt er regnskaber skrevet under før. Hvorfor er det ikke sket i år?”
Kasper: ”Det underskrevne regnskab er blevet uddelt ved indgangen i dag – og det også blevet rundsendt pr. mail.”
Rosa (30N): ”Tak for jeres store arbejde. Hvorfor er beløbet til bestyrelsen festudvalget gået ned. For festudvalget er det gået ned fra 40.000 kr. til 10.000 kr. i år?”
Bjørn: ”Sidste år var beløbet sat ekstra op, fordi der ekstraordinær var jubilæumsfest.”
Kasper: ”Vi vil gerne sætte et startbeløb, og så kan I selv fremover generere noget mere, så det hviler i sig selv, så det ikke længere går ind under bestyrelsens budget.”
Malou: ”Beløbe har været sat for højt de tidligere år i forhold til hvor mange, der har været med til festerne. Nu forsøger vi med 10.000 kr. som en start, men vi er selvfølgelig til at tale med.”
Kasper: ”Mht. udgifterne til at have en bestyrelse, så se de opsatte plancher, hvor vi (eller rettere Malou) har illustreret, hvad det koster årligt. Vi har valgt ikke at benytte os af de udokumenterede udgifter, som vi som bestyrelse egentlig har ret til.” Bifald fra salen.
Charlotte (65NB): ”Præmiefest, hvad er det?”
Kasper: ”Præmiering af haver.”
Bjørn: ”Vi vender tilbage til præmiefesten senere under forslag fra bestyrelsen.”
Kasper: ”Vedr. administration, så bortfalder det, eftersom vi er overgået fra kolonihaveforeningens økonomiafdeling til selv at tilkøbe den økonomiske assistance, vi har brug for.”
Regnskabet blev godkendt med applaus.
6) Budget v/ Kasper.
”Lige nu er vi meget lavt nede, så vi glæder os til der bliver sendt girokort ud senere på ugen. Hvis vi ikke skal have underskud, skal vi have en havelejestigning på mindst 1.000 kr. Vi har hængepartier som allerede er godkendt, men som vi mangler at få realiseret. Bl.a. strøm til fællespladsen, fælles affaldssortering m.m.”
Der var ingen kommentarer til budget, der blev godkendt med bifald fra salen.
7) Valg af Kasserer
Ved forrige Generalforsamling blev Malou valgt til formand og stoppede som Kasserer før tid, herefter overtog Kasper posten for 1 år som kasserer, og derfor var Kassererposten på valg igen i år.
8) Valg af bestyrelsesmedlemmer
Bestyrelsen anbefaler varmt Michael B (3NB) til at overtage den ledige bestyrelsespost.
Charlotte (65NB): ”Jeg vil gerne opfordre kvinder til at stille op, så der kan komme nye ind.”
Bjørn: ”Har du selv lyst til at stille op?”
Charlotte (65NB): ”Ja!”
Præsentation: Charlotte (65NB): ”Jeg stiller op fordi jeg synes, at jeg har kvaliteter at give til arbejdet i bestyrelsen. Jeg kan ikke arbejde fysisk, men er socialrådgiver, så jeg kan meget andet – og har lavet den slags arbejde før.”
Michael B (3NB): ”Jeg stiller op, fordi jeg godt kan lide at engagere mig i haveforeningen. Jeg skal snart være far, men vil gerne være med alligevel. Jeg kender mange i haveforeningen og bestyrelsen. Jeg kan både det praktiske og det sociale – ja, lidt af hvert.”
Bjørn: ”Jeg stiller selv op, fordi vi har et godt samarbejde i bestyrelsen. Både hvad angår fællesskabet og forskellige måder at være sammen på, men også måden at drive en forening på og det rent driftsmæssige. Men der er altid udfordringer. Det er en del af bestyrelsesarbejdet. At tage dialogen og holde det nære demokrati i live.
Bjørn: ”Husk, hvis man ikke bliver valgt ind i år, så hold alligevel ved, for fremadrettet kommer der nye ledige pladser i bestyrelsen.”
Afstemningsresultat:
Bjørn: 34. Charlotte (62N): 11. Michael B (3NB): 28.
Dermed blev Bjørn og Michael B (3NB) begge indvalgt i bestyrelsen for 2 år.
9) Valg af suppleanter
Charlotte (65NB) stillede op som suppleant. Laila (52N) stillede også op som suppleant.
På spørgsmålet om de ville indgå aktivt i bestyrelsesarbejdet, svarede de begge JA, og blev dermed valgt ind som suppleanter for 1 år i stedet for Ulrich (der frafaldt) og Jerry (der har rigeligt at lave i forvejen).
10) Valg af revisorer:
Gerda (118N) blev genvalgt - og Åse (127N), der stillede op og tog over for Elsa (96N), havde tilkendegivet at hun også gerne fremadrettet ville være intern revisor, blev valgt. Begge blev valgt for 1 år.
11) Valg af vurderingsudvalg.
Alle tre genopstillede og blev genvalgt for 1 år.
12) Vandmænd:
Resultat af skriftlig afstemning:
Steen (137N): 6. Willy (89N): 33. Michael B (3NB): 32.
Dermed blev Willy (89N) og Michael B (3NB) valgt som vandmænd for 1 år.
13) Fællesarbejde.
Da bestyrelsen har fremsat et ændringsforslag, tog vi det under indkomne forslag, punkt 3.
14) Festudvalg.
Festudvalget søger nye medlemmer.
Rosa (30N): ”Vi vil gerne lave noget fælles i kolonihaven, så kom og være med, så vi kan generere nogle penge til nogle fede arrangementer.”
Marianne (24N): ”Der er så mange, der gerne vil feste, men det er et stort arbejde. Jeg er en af dem fra det gamle festudvalg. Der er meget at gøre både før og efter, så please…”
Bjørn: ”Gennem flere år er det de samme mennesker, der har stået for det. Malou, Rose og jeg har stået for det, men da vi ikke har været mange, er der flere ting som vi har måttet betale os fra.”
Rosa (30N): ”Thor kom også med sidste år.”
Louise (53N) ville gerne være med i udvalget. Det samme meddelte Kinnie (153N) - via mail.
Anne (45S): ”Lav opslag, for der er mange, der ikke er til stede i dag.”
Bjørn: ”Malou har pustet en masse liv ind i festudvalget, så det kan også være banko. Det kan gøres på mange anderledes måder. Det behøver ikke bare være som det tidligere har været.”
Michal B (3NB): ”Jeg vil gerne give en donation til festudvalget. Jeg har et 120 tommers fastrammelærred + projekter til fjernbetjening, der kan bruges til arrangementer og fodbold. Men det kræver en opmagasinering!” Bifald fra salen.
15) Indkomne forslag.
Forslag fra bestyrelsen.
1) Ventelistegebyr:
Svend (145N): ”Hvad er omkostningen i tid og penge, for det skal jo også inddrives?”
Bjørn: ”Arbejdet er frivilligt, så værdien er svær at opgive i den forbindelse.”
Malou: ”Der administrative, der skal ordnes, kommer vi til at betale bogholderen for.”
Bjørn: ”Det tager tid med vores interne kommunikation. Vi har forsøgt at lægge os et sted, hvor det giver mest mening uden at det bliver alt for besværligt.”
Marianne (24N): ”Der er nogle, der vil give deres højre arm for at få en have, så jeg synes også at man skal betale for at stå på ventelisten for at få det.”
Lise (108N): ”Jeg har talt med flere forskellige haveforeninger. Andre betaler 250 kr. for det.”
Michael (3NB): ”Jeg synes, at ventelistegebyret også skal afspejle ens oprigtig lyst til at komme ind i foreningen. Sådan så man ikke bare står der, fordi det næsten ingenting koster.”
Afstemning om en forhøjelse af ventelistegebyret til 250 kr. årligt:
Én stemte imod. Resten stemt for. Forslaget blev dermed vedtaget.
2) Vurderingsgebyr: Skal det hæves til 1.800 kr.?
Kasper: ”Sådan som det er nu, koster en vurdering 1.200 kr., sådan så hver af de tre vurderingsmænd får 400 kr. pr. vurdering, men derudover er der også en del administrativt arbejde for Malou og jeg, så vi ser gerne at der lægges 600 kr. til gebyret, så det også kan dække det administrative arbejde, der er forbundet med vurderingerne.
Lise (108N): ”Hvorfor skal vores forening have ekstra 600 kr. for det?”
Kasper: ”Hvis vi skal have regnskabet til at køre rundt, så har vi brug for at flere penge.”
2 stemte imod. Resten stemmer for. Dermed blev forslaget vedtaget.
3) Ekstra fællesarbejdsdag. To årlige i stedet for én?
Kathrine (67S): ”Hvis der er noget, der skal ordnes, så læg det ud i vores FB-gruppe. For vi vil gerne hjælpe, hvis det var blevet lagt ud.”
Kasper: ”Ja, det er en god ide at lægge det ud, når der er noget en anden gang.”
Rosa (30N): ”Kan man bytte med en anden?”
Kasper: ”Ja, og vi også sagtens være behjælpelig med at give ekstra opgaver, så man kan gøre det på et andet tidspunkt.”
Malou: ”Det sker allerede. Der var der ni, der benyttede sig af sidste år.”
Lis (27N): ”Hvor meget må vi selv gå ned på skråningen og klippe og fjerne ting og sager?”
Kasper: ”Nattergalehegnet er fredet, så vi må ikke gør noget der ud over det vi forvejen gør, når vi klipper langs Kardinalgangen. Men lad os undersøge, hvad vi må mht. topbeskæringen.”
Bjørn: ”Vi vil gerne understrege, at der er stor fleksibilitet. Normalt tager arbejdsdagen bare 4 timer, men nogle gange har det været endnu mindre, når vi har været mange – og har været effektive. Der er mange forskellige opgaver. Både for store og små.”
Hans (23N): ”Jeg vil gerne være med, men hvordan finder jeg ud af det? Hvor kan jeg se det? Nyhedsbrev?”
Kasper: ”Alle de vi har emails på, kan vi sende til, men der bliver også sat opslag op på opslagstavlerne.”
Michael S (5NB). ”Ude på hjemmesiden ligger der en kalender med alle datoer over hele sæsonen. Det gælder alle arrangementer, fællesarbejde, fester, festival, musikfest og loppemarkeder osv. Det hele er samlet der.”
Resultat af afstemning:
To var imod. Resten stemte for - og forslaget blev dermed vedtaget.
4) Fælledarbejdsdagsgebyr?
Kathrine (67S): ”Hvis man nu altid har været der, men der lige er en enkelt gang, hvor man ikke kan, hvad gør man så?”
Bjørn: ”Kontakt bestyrelsen, så får man en anden opgave en anden dag i stedet.”
Laila (52N): ”Man kan også sende en afløser. Det er meget lidt fællesarbejde vi har. Jeg har været i en anden kolonihave, hvor der var væsentlig mere fællesarbejde.”
Svend (145N): ”Kan det ikke bare være en fællesdag med hygge? Hvad har der været tidligere?”
Kasper: ”Vi vil gerne have det gjort i foreningens fællesånd, så der ikke er et misforhold mellem dem, der laver alt og dem, der slet intet gør.”
Michael S (5NB): ”Kunsten er jo at finde et niveau, hvor vi både hæfter for fællesskabet, men hvor vi samtidig synes, at det er hyggeligt at være en del af det. Der er jo sket meget med haveforeningen gennem de sidste par år. Vi er blevet meget mere aktive. Der sker væsentlig mere i foreningen. Det betyder også at der kommer en masse nye mennesker, og at der kommer en ny korpsånd - og kunsten er så at aktivere den korpsånd. Vi skal finde en balance, for selvfølgelig skal vi animere folk til at være med, men vi skal heller ikke være tossedumme. Vi skal finde en mellemting.”
Hans (19N): ”Hvad med at dem over 70 år fritages for at være med til fællesarbejdet. Nu er jeg selv ældre, så jeg foreslår at dem over 75 år fritages.” Latter fra salen.
Bjørn: ”Hvis man føler, at man er blevet for gammel til at stå med en buskrydder eller grave huller, kan man i stedet lave kaffe. Der er arbejdsopgaver til alle. ”
Afstemning om gebyr på 750 kr.:
14 stemte for. 20 stemte imod. Forslaget falder.
Afstemning om gebyr på 500 kr.:
3 stemte imod. Resten stemte for. Dermed blev forslaget om 500 kr. vedtaget.
5) grøn gennemgang:
Charlotte (65NB): ”Hvad gør man ved sygdom?”
Malou: ”Bestyrelsen skal kontaktet, så finder vi ud af noget.”
Hans (23N): ”Jeg har fået en påtale på min 4 meter høje hæk. Men hvad er en velholdt have? Jeg kan godt lide, at det hele vokser vildt.”
Kasper: ”Om man går ind for en prydhave eller hellere vil have biodiversitet, det er individuelt, men der er regler for hækkehøjden ind til naboen og ud til vejen. Maxhøjde er 1,80 m. Måske skulle vi leje en lift, så vi kan beskære nogle af de højeste træer. Men ellers vil vi ikke blande os i, om man vil det ene eller det andet. ”
Jeppe (68N): ”Hvis ens nabo har været inde på ens matrikel, og har sat en ny hæk, hvem skal så klippe hækken?”
Kasper: ”Jeg ved godt at jeres pilehæk løbende skal beskæres – og at jeres naboer har valgt at fjerne den eksisterende hæk og i stedet har plantet noget, der breder sig vildt. Det bedste er selvfølgelig at I ordner det selv indbyrdes.”
Bjørn: ”Vi har haft en del henvendelser, hvor der er forskellige syn på, hvad man vil med sin have. Biodiversitet skal ikke være en undskyldning for, at der ikke gøres noget. Vi skal kunne se, at du har en plan for haven, der er til at forholde sig til.”
Hans (23N): ”Hvordan kan du se det i min have? Der er bier, biller, sommerfugle og en masse insekter.”
Kathrine (67S): ”På et tidspunkt var der mange spøgelseshaver. Det er vel også det, det gælder om?”
Kasper: ”Jo, det er grunden til at vi laver så mange grønne gennemgange.”
Bjørn: ”Det er godt med den vilde have, men der er nødt til stadig at være regler.”
Ann: ”Brug det med at opsige haveloderne! Jeg kan ikke lide, at man kan betale sig fra ikke at passe sin have.”
Afstemning om muligheden for at opsige havelod for misvedligeholdt have:
3 imod. Resten stemte for, og forslaget blev dermed vedtaget, men forslaget kræver en ekstraordinær GF, da det indebær en vedtægtsændring. Det gør vi derfor i teltet ved lejlighed.
6) Administrationsgebyr for nye lejere. Forhøjelse til 1.000 kr.?
Resultat af afstemning:
1 stemte imod. Resten stemte for, og forslaget blev dermed vedtaget.
7) Præmiefest? Forventningsafstemmelse.
Bjørn: ”Det siger os ikke så meget i bestyrelsen længere. Det virker som et levn fra en svunden tid Bestyrelsen så gerne at vi sparede den post på budgettet. Vi kan jo stadig godt lave vores egen kåring og fejring.
Resultat af afstemning:
2 stemte imod. Resten stemte for, og forslaget blev vedtaget om at afskaffe præmiefesten.
Afstemning om vi stedet selv skal fejre præmiehaverne internt i haveforeningen:
Resultat af afstemning:
2 stemte imod. Resten stemte for, og det blev dermed vedtaget at vi fremover i stedet selv laver vores egne interne fejring af præmiehaverne.
8) Hævelse af årlig haveleje på 1.000 kr.
Bjørn: ”Hvis der ikke er nogen penge at drive foreningen for, så kan det resultere i at bestyrelsen går af ved en ekstraordinær GF.”
Sidsel (56N): ”Hvad er forskellen på en årlig havelejeforøgelse på 500 kr. og på 1.000 kr.?
Bjørn: ”Se planchen, der viser at med en årlig stigning af havelejen på 1.000 kr. begynder det at hænge sammen.”
Charlotte (65N): ”Jeg synes ikke at vi skal have nogen stigning. Højst 500 kr., og så i stedet arbejde med at få diverse poster til at gå ned. Men det ved jeg ikke nok om.
Sandy (15N): ”Hvornår træder det i kraft som vi aftaler i dag?”
Kasper: ”Vi skal meget gerne have det med på de nye indbetalingskort, så det er opover. Så de nye indbetalinger kan ske allerede fra den 1. maj 2025.”
Afstemning om en årlig stigning af havelejen på 1000 kr.
Resultat af afstemning:
3 stemte imod. Resten stemte for – og forslaget blev dermed vedtaget.
9) kørselsforbud i haveforeningen?
Forslaget blev sat til afstemning som en samlet pakke med flg. begrænsninger vedr. kørsel i haveforeningen: på hverdage kl. 8-19, på hverdage i højsæson (uge 26-31) og i weekenden samt på helligdage kl. 8-13.
Resultat af afstemning:
3 stemte imod. Resten stemte for – og forslaget blev dermed vedtaget.
10) Stigning af festteltleje fra 500 kr. til 1.500 kr.?
Kasper: ”Vi tager 500 kr. for at lege teltet ud, og det kræver ofte en efterfølgende septiktanktømning til 2.500 kr., så vi foreslår en hævelse af festlejen til 1.500 kr., for at det bedre hænger sammen.”
Michael (67S): ”Kunne det være til 1.000 kr. i stedet for 1.500 kr.?”
Kasper: ” Alt hvad vi kan genere penge på, skal vi benytte os af.”
Kathrine (67S): ”Skal der ikke stå i vores regler for udlejningen at man selvfølgelig også skal gøre toiletterne rene bagefter.”
Kasper: ”Det har måske været lidt for nemt at lejeteltet for 500 kr. Når der fx er en familie, der kommer med 30 børn, der har brugt toiletterne, og har kravlet over det hele, så ser det herrens ud bagefter.”
Resultat af afstemning:
2 stemte imod. Resten stemte for, og forslaget blev dermed vedtaget.
Vi har modtaget 3 forslag fra Per (17N):
1) Bestyrelsesmøder max. beløb på 5.000 kr. til bespisning
Per (17N): ”Det er for at spare, der bliver brugt for mange penge til bespisning på bestyrelsesmøderne. Det er bare for at hjælpe.”
Kasper: ”Hvad det koster at have bestyrelsen? Hvis vi kun bruger 5.000 kr. årligt på bespisning, koster hvert bestyrelsesmedlem 3,17 kr. månedligt om året per. haveforeningsmedlem. Hvis beløbet er 25.000 kr., så stiger beløbet til 17 kr. månedligt per havemedlem, men så meget bruger vi slet ikke. Igen skal det holde op mod, hvad vi sparer ved ikke at benytte os af de udokumenterede udgifter, som vi har ret til, men ikke gør brug af. Det kan vist ikke gøres meget billigere!”
Bjørn: ”Vi holder møderne kl. 18, og da vi kommer lige fra arbejde til først kontortid og bagefter bestyrelsesmøde, er vi simpelthen sultne på det tidspunkt, så vi plejer at købe noget tapas eller et par frysepizzaer. Årligt har vi også en bestyrelsesmiddag, hvor vi går ud og spiser – og vi drikker vin til maden. Det er hvad vi får for det frivillige bestyrelsesarbejde. Det er ikke urimeligt.”
Resultat af afstemning:
1 stemte for. Resten stemte imod. Forslaget blev dermed forkastet.
2) Hvorfor er regnskab ikke udsendt ved indkaldelse til GF?
Bjørn: ”Det er sendt underskrevet rundt efterfølgende og delt ud her til GF, så alle har fået det.”
3)Brugerbetaling på Prøvestensfestival?
Michael (5NB): ”Der er ingen penge involveret i afholdelsen af festivalen. Der er ingen, der får betaling for at være med og der er heller ingen, der betaler for at være med. Bestyrelsen giver et tilskud på 500 kr. til aftensmaden, der er åbent for alle. Det er det hele.”
Per (17N): ”Skal der ikke betales for leje af teltet og for tømning af septiktanken?”
Bjørn: ”Festivalen betragter vi som et af haveforeningens egne fællesarrangementer, så der skal ikke betales for brugen af teltet."
16) Orientering fra Michael (5NB), om den afholdte Festival.
”Desværre har vi ikke Jytte Abildstrøm med mere på festivalen. Men vi har heldigvis stadig Pia Raug med. Åbningen er den 2. august. Så I kan godt begynde at glæde jer. Mere om det senere. Derudover forsætter vi med den succesfulde morgenmadshygge, når der er udlejning af nye haver. Der er stadigvæk vores to årlige loppemarkeder, der er musikfesten, og jo altså festivalen, havefest og høstfest, fodboldkamp mod Sønderbro - og alt det andet vi finder på i løbet af sæsonen. Så der er meget at se frem til igen i år.”
17) Eventuelt.
Charlotte (65NB): ”Jeg vil gerne have at I finder en løsning, så grunden ved siden af mig, ikke bare bliver ved med at ligge ubrugt hen, for det er noget skidt.”
Malou: ”Der er lige søgt om byggetilladelse på grunden, så der er ved at ske noget.”
Per (17N): ”Hvad med ”spøgelsesgrunden” ud til fællesplænen, skal den ikke leges ud?
Bjørn: ”Den kommer til udlejning fra sæsonstart. Vi har etableret hegn, for at gøre den mere attraktiv.”
Katrine (67S): ”Hvad med tyveriet på det seneste?”
Kasper: ”Malou har jo taklet det meget fint.”
Jeppe (68N): ”Jeg savner en fælles indsats. Vi har haft tyveri mange gang. Jeg har fået mast en dør ind flere gange. Politiet slår ikke til. Måske skal vi koordinere vores indsats? Hvad kan vi gøre? Kan vi søge kommunen om at have generel overvågning?
Bjørn: ”Vi tager det op på førstkomne bestyrelsesmøde.”
Malou: ”Jeg vil tage kontakt med politiet i morgen. Kolonihaveforeningen udsender også et årligt skema, som vi i hvert fald skal have udfylde. Jeg skriver rundt om det.”
Vores dirigent, Poul Storm, takkede for god ro og orden
– og vi sluttede Generalforsamlingen lidt over kl. 14.00.
Referent: Michael S (5NB), 3.4.2025.